Solozeilster Christa ten Brinke breekt mast vlak voor finish

Amsterdam/Salvador de Bahia, 6 november 2011 – Bijna in het zicht van de haven verloor solo-zeilster Christa ten Brinke vanochtend om nog onbekende reden haar mast. Er stond 25-30 knopen wind. Ten Brinke die deelneemt aan de legendarische mini-transat solozeilrace maakt het goed en is met behulp van een noodtuig onderweg naar Aracaju ten Noorden van de reguliere finishplaats Salvador de Bahia. 

Met het inroepen van de hulp van het racemanagement is Ten Brinke niet meer gerechtigd te finishen. De zeilster lag op een 28ste positie in een van de meest eenzame Solozeezeilraces van bijna 8.000 kilometer. Deze editie zal de boeken in gaan als een van de zwaarste in de historie.

Op ongeveer 177 kilometer van de finish, 24 kilometer uit de kust sloeg het noodlot toe. De boot van Christa Ten Brinke, de ‘Ran of the North Sea’ werd al snel op afstand bijgestaan door een Nederlands containerschip. Echtgenoot Ysbrand Endt, die afgelopen donderdag als 16de over de finish ging, is over land onderweg naar Aracaju om zijn partner Christa op te vangen.

Er is een boot van de organisatie om Ten Brinke te begeleiden tot veilige aankomst in de haven Aracaju waar ze maandagochtend tussen 0.00 uur en 04.00 uur Nederlandse tijd wordt verwacht.

Ysbrand Endt noemt het een grote emotionele rollercoaster:
“Ik ging van verwachtingsvol wachten, naar schrik, naar teleurstelling, maar voelde ook een enorme trots! Trots op wat ze bereikt heeft, maar zeker ook trots op wat ze nu aan het doen is: met een eigen gemaakt noodzeil, op eigen kracht naar de haven Aracaju, 50 mijl noordelijker dan waar ze nu ligt. De wind vanuit het zuiden is met 25 tot 30 knopen te sterk om toch de laatste 100 mijl naar Bahia af te leggen. De race is over.”

“Er was een Nederlands containership in de buurt. We hebben contact gehad met de kapitein en hij vertelde onder de indruk te zijn van Christa en liet weten dat haar moraal goed is. Hij laat haar dan ook met een gerust hart achter om de laatste mijlen van haar race af te maken.”

“Ik probeer nog niet te denken aan het moment dat ik haar in m’n armen kan sluiten; dan gaan de sluizen open en houd ik niet meer op met janken. Ik zit nu in de regelmodus en dat is maar goed ook.”

//einde

Volg Christa en Ysbrand op www.twitter.com/samen_solo

Website race hier

Please follow and like us:

10 thoughts on “Solozeilster Christa ten Brinke breekt mast vlak voor finish

 1. Reineke, Riepko en Saskia reuze bedankt voor al deze voor ons zo noodzakelijke informatie. We hopen Christa voor we naar bed gaan te kunnen spreken.

 2. Ja, ook wij kijken elk half uur of er nog nieuws is en leven intens mee. Hou ons op de hoogte. Dank!
  (Zie alsmaar het moment voor me dat Ys Chris in zijn armen sluit. Of andersom. Alleen bij het idee springen de tranen me al in de ogen….)

 3. Ysbrand en Chris, nog een paar uurtjes en dan kunnen jullie elkaar in de armen sluiten. Er zullen heel wat tranen biggelen. Wat een emoties en wat een race en wat een prestatie! Ook bij mij biggelden er vaak wat tranen bij het lezen van het adembenemend spannende verslag van Saskia, zo gedetailleerd en ook zo vol romantiek. Via de cartographe heb ik elke dag alle mijlen meegevaren. Zo genoten van jullie zeilavontuur. Dank jullie wel. En nu genieten van elkaar en van elkaars belevenissen tijdens deze mega zeilrace.

 4. volgens mij zijn jullie bij elkaar! Zucht, eindelijk, geniet, huil en lach! heb enorm mee kunnen leven! dank voor alle mooie verhalen, dank dat we jullie konden volgen, dank voor deze afloop, dank dat jullie er zijn!

 5. @Christa: Lees net dat je met een gebroken mast de laatste paar mijlen moet afleggen… Wat zonde! op afstand was het super leuk jullie te volgen en heb heel veel respect voor jullie prestatie! Hoop dat je onder noodtuig snel de kust weet te halen.. dat daar Ysbrand met een heerlijk koud biertje op je staat te wachten! Super prestatie!!

 6. Christa en Ysbrand, wat hebben jullie
  een ‘solo’ prestatie geleverd. Het was
  geweldig om de verslagen te lezen.

  Christa en Ysbrand,
  We hebben met jullie meegeleefd. Zeker de laatste week toen we met jouw ouders, Christa, en met Kees en Els op Ameland waren.
  ‘s Nachts dacht ik weleens, hoe zou het zijn, in het donker op de grote oceaan.
  Jullie hebben beiden de overtocht gemaakt, weliswaar voor Christa niet geheel de finish, maar wat zou dat.
  Een geweldige prestatie. Adembenemend was hetgeen we in de verslagen hebben gelezen. En nu weer samen. Geniet ervan.

 7. Hallo Christa. Wel heel erge pech zeg, maar toch blijft het een hele grote prestatie. Wij hebben jullie steeds gevolgt sinds Madeira. Hebben je ouders ontmoet in het park Valle de Paraiso.met vriendelijke groet Henny en Hans Kok

 8. Lieve C&Y hoop dat julie inmiddels in elkaars armen liggen heb nog geen bevestiging dat Christa ook echt binnen is met noodzeil, please let me know! Fantastische prestatie heerlijk dat jullie beide veilig zijn heb veel aan jullie gedacht en geprobeerd om jullie in gedachten moed in te spreken, hoop alle verhalen te horen hoe het echt is geweest rust eerst uit dikke zoenen Cis

Comments are closed.