Lezing / Presentatie

Nieuwste lezing
GLOBE40 – Hoe win je een race rond de wereld – door Ysbrand Endt

 

Christa en Ysbrand hebben inmiddels al vele lezingen, presentatie’s en demonstratie’s gegeven.

Warming up – wedstrijdzeilen tips en tricks

Samen Solo in de Transat6.50

Extreem Zeilen

VolvoOceanRace Experience

Naast deze lezingen worden zij ook regelmatig gevraagd om een lezing op maat te verzorgen. 
Van schoolprojecten tot zeilen als metafoor in het bedrijfsleven, met hun brede achtergrond op het gebied van zeilen, training en coaching, maar ook de kennis die Christa heeft opgedaan binnen het theater, kunnen we zeggen dat het altijd een geslaagd project wordt.

Wil je een lezing/presentatie boeken, neem contact op met Christa en Ysbrand.

christa@pro3oc.nl
Christa 0031 6 28684909
ysbrand@pro3oc.nl
Ysbrand 0031 6 54941815

‘De passie spat er van alle kanten vanaf’
‘Dit is nog zeilen pur sang!’
‘Dit noem ik MEEbeleven’
‘Wat mooi om via de meegenomen boot een kijkje in het race-leven van jullie aan boord te krijgen’
‘Ik heb al vele lezingen gezien en gehoord op zeilgebied, van zeker niet de minsten, maar deze heeft me geraakt en zal me lang bij blijven’
‘Wat een lef dat jullie ook de zware mentale kant van zo’n race durven te laten zien!’
‘Ik heb 3 Christa’s gezien!’

Samen Solo in de Transat6.50

Echtpaar ‘Samen Solo’ in verboden race

Het Samen Solo duo Christa ten Brinke en Ysbrand Endt ging samen op 25 september 2011 het avontuur van de solo zeilrace Transat650 aan. De verboden race in een bootje van 6,5 meter, de meest eenzame zeiltocht die vertrekt vanuit La Rochelle (FRA) en via een stop in Madeira (SPA) eindigt in Salvador de Bahia (Brazilië).

Naast het feit dat het Samen Solo duo het eerste echtpaar ooit in deze race was, is Christa ten Brinke ook de eerste Nederlandse vrouw die deelneemt aan de Transat650. Beide in de onwetendheid dat dit één van de zwaarste Transats allertijden zou worden!

Wat doet de Transat met je, meer dan 21 dagen moederziel alleen op de oceaan, zonder aanspraak, dag en nacht, wetend dat ook je levenspartner onder dezelfde sterrenhemel ronddobbert maar ook in dezelfde storm zit? Samen maar toch alleen op weg om als één van de eersten maar bovenal heelhuids in Brazilië aan te komen. Hoe ga je los van elkaar de strijd met de elementen, maar vooral met jezelf aan? De eenzaamheid, de onzekerheid, het verdriet, de angst, materiaalpech, verwondingen en de euforie; een mooi verhaal met vele gezichten.

‘Het was mega heftig, de zwaarste Transat ooit. Niets was normaal.’

‘Zitten janken als een kind’

‘Het was de bedoeling om elkaar los te laten en erop te vertrouwen dat de ander dit kan. Dat lukte redelijk goed in de eerste etappe. Maar in de tweede etappe was het niet zo eenvoudig’, aldus Ysbrand. ‘Er kwam een storm voorbij met 40 knopen wind. In een paar minuten, totaal onvoorspelbaar, schoot de wind razendsnel omhoog. Je boot ligt plat, de zeilen liggen onder water, je kunt er niet tegen werken. Juist op dat moment hoorde ik Christa op de marifoon, de intense hulpvraag: “Please help me….”, dat was verschrikkelijk’.

‘De zee was boos, de hemel was woest. Alles leek een maat te groot voor vrouw en boot Ran of the North Sea. Alleen, maar ik vocht, de boot brak, maar samen hebben wij de overwinning!’

Nog een keer Samen Solo of nooit meer?

Christa: ‘Het was een zware race, zeker om “samen solo” te doen. De wetenschap dat je allebei in hetzelfde schuitje zit, is zowel in de voorbereiding als tijdens de race erg heftig. Het is moeilijk om elkaar te supporten. Het was een race met hoge pieken maar ook hele diepe dalen. Maar het was een geweldige ervaring, onze droom, en ik had niet anders gewild’!
‘Of ik het nog een keer zou doen? Ik sluit voorlopig niks uit, daar is het ook nog te vroeg voor. Samen op één boot meedoen aan een race, daar zou ik zo voor tekenen’.

Nooit meer of morgen weer?

Reactie van Ysbrand vlak na de finish: ‘Vreugde, teleurstelling, trots, tevredenheid, extreme vermoeidheid, euforie en verslagenheid. Nooit meer of morgen weer? Ik weet het niet. Ik heb heel vaak gedacht nooit meer, nooit meer, nooit meer. Maar nu na de finish en ik zie mijn resultaat. Ik was zo dichtbij…wie weet. Ik heb gevochten met alles wat ik had, om dan in deze hele zware transat 16e te worden met pech, daar ben ik apetrots op. Hier kan ik heel erg goed mee leven.’

Benieuwd naar het bijzondere verhaal van deze avonturiers, wil je een lezing boeken of supporter worden van Christa ten Brinke en Ysbrand Endt, neem contact op met Christa en Ysbrand.

christa@pro3oc.nl

0031 6 28684909
ysbrand@pro3oc.nl

Samen Solo heeft gesproken bij;

GAC Nigeria

WIE (Watersport Informatie Event) Sint Annaland

Vrouwen van Nu Koudum

Bibliotheek Schiermonnikoog

Bibliotheek Terschelling/ Hoge zeevaartschool Terschelling

WSV Merwede

Jachtclub Scheveningen

Nederlandse Marieholm vereniging

WSHeeg

BavariaZeilclub

Woonbond regio Noord

YSY- Yachtclub Seaport Ymuiden

Bouwregatta

RIVM

SAILAmsterdam business group

Hiswa RAI amsterdam

Rotaryclub Roelofsarendsveen

VVZ- vereniging vrouwen zeilen

watersportvereniging Flevomare

WSV Lelystadhaven

Basisschool de Achthoek Amsterdam

WV Lelystad

Roei & Zeilvereniging Naarden

en vele andere plaatsen.