Ysbrand Endt 15de in tweede etappe Mini Transat

Amsterdam / Salvador de Bahia, Brazilië, 4 november 2011 – Ysbrand Endt kwam afgelopen nacht als vijftiende over de finish van de tweede etappe van de legendarische Mini Transat solozeilrace. Met zijn boot ‘Prime of the North Sea’ wordt Endt 12de in het eindklassement van de series-klasse.

 

Daarmee is hij tweede Nederlander achter Robert Rosen Jacobson. De 21 dagen op de Atlantische Oceaan waren extreem zwaar in deze ‘meest eenzame solozeilrace’. De bijna 6.000 kilometer lange tweede en laatste etappe was een slijtageslag. Endts levenspartner Christa ten Brinke is nog in de race en wordt morgen verwacht.

“Het was mega heftig, zwaarste Transat ooit. Niets was normaal.”

Ysbrand Endt gaf telefonisch een reactie direct na de finish.

“Het voelt heel onwerkelijk. Ik voel verschillende tegenstrijdige emoties: teleurstelling en vreugde. Ik ben ook heel blij weer andere zeilers te zien. Maar de afgelopen 21 dagen op zee hebben we maar drie of vier zeildagen gehad met de normale passaatwind schuin van achteren. Het was alleen maar storm, storm, storm. Tegenwind. Heel slecht weer, veel regen met regelmatig 40 knopen wind (windkracht 9). Ik had na vier dagen schade aan mijn roer en heb mijn boot 24 uur moeten stilleggen om dat te kunnen repareren. Ik was kansloos voor een goed resultaat. De extreme omstandigheden en de lange periodes van eenzaamheid stellen je op de proef. Maar ik heb nooit opgegeven. Om dan in deze hele zware Mini Transat toch 16de te worden, daar ben ik heel erg trots op.”

Christa: “Please help me”

Christa ten Brinke, de vrouw van Ysbrand Endt, zeilt ook mee. Het echtpaar vaart Samen Solo. De bedoeling was om elkaar los te laten en erop te vertrouwen dat de ander dit kan. Dat lukte redelijk goed in de eerste etappe. Maar dit keer was het niet zo eenvoudig, aldus Endt.

“Op een gegeven moment kwam er een storm voorbij met 40 knopen wind. In een paar minuten, totaal onvoorspelbaar, schoot de wind omhoog van 20 tot 40 knopen wind. En die storm bleef acht uur staan. Het gaat razendsnel. Je kan er niet tegen werken. Je boot ligt plat op het water. De zeilen liggen onder water. Ik dacht ‘He? Hij komt niet meer overeind’. Angst om te zinken had ik niet. Ik kreeg de boot weer onder controle en met zwaar gereefd zeil was ik die storm  aan het uitrijden.”

“Zitten janken als een kind”

“Juist op dat moment hoorde ik ook Christa op de marifoon. Dat was verschrikkelijk. Ik hoorde een intense hulpvraag van haar. “Please help me…..” Ik kon haar niet bereiken. Daar heb ik tien dagen zoveel last van gehad. Maar via de SSB (lange golf radio) hoorde ik een keer per dag de posities van alle anderen. Ik zag aan de lijst dat ze voortgang maakte. Direct na de finish hoorde ik dat ze had aangegeven om aan mij te zeggen dat ze het ging redden.”

“Ik heb zitten janken als een kind. Ik zeilde deels mijn eigen race en haar race. Ik heb twee races gezeild. Ik kon het heel slecht loslaten en dat maakt het extra zwaar. In de eerste etappe had ik dat niet. Dit was zo zwaar, zo niet voorspeld, zo veel heftiger dan ooit gedacht.”

Schade aan roer enorme tegenslag

Endt werd tiende in de eerste etappe van La Rochelle naar Madeira. Vlak voor de finish lag hij nog zesde tot hij een klap van de giek kreeg. Maar met dat resultaat zag Endt voldoende kansen om in de top van het eindklassement van 48 deelnemers te eindigen. Maar het noodlot sloeg na vier dagen in de tweede etappe toe. Endt legt uit:

“Na vier dagen was ik een van 12 boten met roerproblemen. Om dat te repareren heb ik de boot zo’n 24 uur moeten stilleggen. Sleepankers uit om de boot af te remmen. Ongelofelijk zwaar om een van die grote roeren er in je eentje eraf te halen, terwijl de golven tegen de boot aan slaan. Dat kost zoveel kracht.”

“Ik heb het roer weten te repareren met epoxypasta. Dan moet het drogen en dan moet ik het roer er weer aan hangen. Weer een bijna onmogelijke klus die je alleen moet opknappen in dat weer.”

“Maar het ergste is dat je op dat moment ook weet dat je race over is. Dat een kans op een goed resultaat verkeken is. Zeker na zo’n goede eerste etappe. Maar die schade aan mijn roer was wel een klap. Je begint dan een inhaalrace. Ik lag in de top tien en moest helemaal terugvechten.”

“Zelfs het laatste stuk naar de finish was mega heftig. Er is vannacht nog iemand het strand op gevaren hier in Bahia dat precies onder een lage druk gebied ligt.”

Nooit meer of morgen weer?

Endt omschreef de vele verschillende emoties zo vlak na de finish. Vreugde, teleurstelling, trots, tevredenheid, extreme vermoeidheid, euforie en verslagenheid. De vraag is: Nooit meer of morgen weer?

“Ik weet het niet. Ik heb heel vaak gedacht nooit meer, nooit meer, nooit meer. Maar nu na de finish, en ik zie mijn resultaat. Ik was zo dichtbij… wie weet. Ik ben heel blij dat ik er ben. Heel trots dat ik het gehaald heb.”

 “Ik ben nog 16de of 15de geworden. Daar ben ik apetrots op dat ik dat gepresteerd heb. Ik heb gevochten met alles wat ik had. Om dan in deze hele zware Transat 16de te worden met pech, daar ben ik heel trots op. Als ik die 24 uur die ik verloren heb niet meetel zou ik verdraaid dichtbij gelegen hebben. Hier kan ik heel erg goed mee leven.”

“Dat ik hier weer met mensen sta te praten is zo onwerkelijk. Na 21 dagen alleen en 7 dagen moederziel alleen zonder enig contact.”

 

Please follow and like us:

15 thoughts on “Ysbrand Endt 15de in tweede etappe Mini Transat

 1. JEETJE YS wat een enorme prestatie. We hebben je iedere dag gevolgd en ook zo aan het wachten tot we het bericht konden lezen dat je binnen bent. En dan ben je. Super knappe prestatie maistro.
  Nu Chris nog. We duimen dat ze even een zetje krijgt en weer snel bij je is.
  Probeer ook een beetje van Bahia te genieten ;).
  Liefs Wendy en Bas

 2. Ys GEWELDIG je hebt het gehaald en hoe!!!!! Wij zijn apetrots op je, je bent een kei, en Chris is relatief dichtbij ze is er bijna……..Jullie zijn super!
  liefs Sofia en Ed

 3. Supervet! En je hebt je naam als Epoxykoning ook maar weer waargemaakt. Nog even wachten en dan zijn jullie weer Chrysbrand!

 4. Klasse Ys, sms was al onderweg, maar je telefoon is natuurlijk nog ergens op zee! SUPERTROTS zijn we! Met tranen in ogen je stukje gelezen, kunnen niet wachten tot Chris ook aan wal is.
  Kussen

 5. Ysbrand, wat heb jij een geweldig verhaal in je lijf zitten! In mijn ogen heb je een grandioze prestatie geleverd!
  Het voelt rijk een zeiler als jij te kennen.
  Gezien de problemen aan het eind van de eerste en aan het begin van de tweede etappe is het eindresultaat meer dan goed. Met de matchrace die het in de serieklasse leek te zijn, alles zat zo dicht bij elkaar, is de schade die je hebt weten te beperken na 24 uur stilliggen meer dan fenominaal!!
  Ook zeer emotioneel als je je eigen vrouw zo over de marifoon hoort praten. En dat ze dan zo doorzet, maakt haar prestatie zeker zo goed. Ook al zie je dat niet in het eindklassering goed.

  Het eerstvolgende biertje krijg je van mij!

  Ik hoop je snel weer te spreken als je in Nederland bent.

  Voor mij zijn jullie helden!

  Groeten,
  André

 6. We volgen jullie race ademloos! Fantastische prestatie,groet aan Crista, ze gaat eraan komen hoor!

 7. Ook via deze site Ys zijn we beretrots op je prestatie. Ook de tranen kwamen te voorschijn, maar dat hebben we er graag voorover. Helaas hadden we vannacht niet lang genoeg gewacht (01.10 uur).Fijn je gesproken te hebben.En nu wachten op Chris.

 8. OOOH Ys jongen, wat een prestatie en wat een heftig verhaal weer… ik hoop dat je Chris weer heel snel tegen je aan kunt drukken en even niet meer laat gaan. Dikke knuf, ing.

 9. Ha Ysbrand,
  Wat super dat je er bent! GEfeliciteerd!! Ik kan mij bijna niet voorstellen, wat je allemaal meemaakt – het moet heel heftig zijn. Ik wacht ook op chris dat zij aankomt, dan adem ik weer rustig door :-). Jeetje, wat een prestatie – ben onder de indruk. Abel

 10. Hi Ysbrand,
  Felicitaties man. Wat een prestatie. Dat passaatzeilen onder spi liep dus wat anders. Op de tracker jullie regelmatig opgezocht. Nu nog ff wachten op Chris. Bootje komt zo.
  Lekker genieten. Je zult die reis nog wel een paar keer meer in je hoofd beleven nu je tot rust komt. We zijn trots op jullie. Zeilgroet R

 11. Lieve Ys,
  die ten Brinkes hebben maar losse tranen…ook ik. Wat een verhaal! Wat een prestatie, echt groots. Mijn pet diep diep af. En nu kijk ik elke keer of Chris al binnen is. Ik denk aan jullie!
  Kus uit Friesland.

Comments are closed.