Ontdekkingsreizigers

Wat bezielt ze? Is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Meestal kan ik een vrij aardig antwoord geven. Ik kan me er namelijk zelf ook wel iets bij voorstellen. Maar gisteravond was het inlevingsgevoel even op. Grote storm met windsnelheden, waar ik me niets bij voor wil stellen, in de omgeving van de volgende schippers. En onder die volgende schippers ook Christa en Ysbrand.

Ik ben naar bed gegaan met de telefoon naast me. Hoe ging het ook al weer? Sas, zal ik jou op die lijst zetten, die de organisatie gaat bellen in geval van nood? Prima Chris. Ik heb gedroomd dat de telefoon ging, dat er een sms-je binnen kwam, ik heb het drie uur zien worden, vier uur. Nadat ik vanmorgen toch nog onverwachts door de wekker gewekt werd, direct richting computer. Ze voeren nog en met een redelijk gemiddelde en een cap die in ieder geval niet terug richting de Kaapverdische eilanden ging. Ik ben er trouwens pas sinds gisteren achter wat cap inhoudt (ik heb geen zeilervaring, weet je nog). Het zijn gewoon de graden op een kompas. Waarbij 0 of 360 richting het noorden is. Dus een lage cap betekent terug naar de Kaapverdische eilanden. Een cap van ergens tussen de 180 en 200 betekent koers op Bahia. En alles daarbuiten betekent of op zoek naar wind, of het ontwijken van wind. En dat laatste was gistermiddag en vanochtend het geval.

Het bericht van Mathieu Claveau, eigenlijk vooral de foto’s stelden me gek genoeg gerust. Zijn boot stond vol water, hij was op zijn reddingsvlot gesprongen met noodrantsoen en hij werd tot zijn eigen verbazing super snel opgepikt. En nu vaart ie lekker als verstekeling mee op de Edulis naar Bahia.

Ik las vandaag op de Transat site dat alle zeilers op zoek zijn naar het bordje Exit van de Pot au Noir. Ik moest direct aan het liedje denken: Waar is hier de nooduitgang? Ik hoop van harte dat alle zeilers de uitgang snel gaan vinden. En dat ze op zoek kunnen gaan naar betere oorden. O ja, want dat bezielt ze. Ze willen het onbekende in zichzelf en van de wereld ontdekken. Het zijn ontdekkingsreizigers.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Ontdekkingsreizigers

  1. Dag Saskia, ik hoop dat de uitgang snel gevonden wordt. Ook hoop ik dat jij weer goed slaapt. Voor bloedverwanten op de wal is deze race net zo heftig. Sterkte en bedankt voor je verhaal. Giny

  2. Weer een goed stukje, zo hebben wij ook vanacht gezeten, erg leuk is het daar niet op het moment. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik er de foto’s bijzet.

  3. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop, een goede voorbereiding is het halve werk. En die hebben ze wel gehad.

Comments are closed.