Leg7 Doldrums, squalls and then the tradewinds… – Globe40

Afgelopen dag was druk. Veel squalls en winddraaiingen.

De wind ging ook op en neer van 10-22 knopen en dat betekent veel trimmen.

We hebben verschllende zeilen afgewisseld, A2 naar A3. Vervolgens vanmorgen vroeg naar A6 en een uurtje geleden weer terug naar A3. Je kunt zien aan onze tracker dat we steeds dichter naar de exclusion zone (In de exclusion zone betekent DSQ diskwalificatie of direct terug naar het punt waar je de exclusion zone in voer- oftewel verlies van kostbare mijlen) toe kruipen.Dat doen we omdat daar de stroom het hardst mee staat en die willen we maximaal benutten.

Onze afstand op Amhas groeit, al is het langzaam. We zijn vooral tevreden dat ze ons niet zomaar inlopen, want deze koers zou voor hun type schip veel beter (lees: sneller) moeten zijn.
Dat zie je ook aan Whiskey Jack(dit schip is net als Amhas ontworpen voor deze koers/windhoek), wij hebben een duidelijk beter zeilkeuze gemaakt en daar hebben we iets op verloren. Gelukkig hebben we ook daar wat ruimte en de ervaring leert dat als we weer terugwisselen naar de A2, wat over 2 dagen of zo gaat gebeuren, wij dan weer iets sneller zijn. WJ is voor ons ook minder belangrijk, als we maar voor Amhas aankomen. (in verband met de klassering overall) En dat ziet er elke dag beter uit!

De sfeer is goed aan boord. Er is veel rust en er wordt hard gewerkt. We staan uren aan dek met de schoten in de hand om continu het grootzeil en het voorzeil bij te trimmen. Omdat de wind zo varieert door hoofdzakelijk alle squalls is dat de enige manier op snelheid in het schip te houden.

Over ca. 70 mijl zijn we uit de buien zone en komen we definitief in de tradewinds terecht. Daar zou het stabiel weer moeten zijn voor de laatste 3 dagen, waarbij er weinig wolken zijn die de wind van kracht of richting kunnen laten veranderen.

Het is wel warm. Afgelopen nacht de evenaar overgestoken en de temperatuur is rond de 30-35 graden. We doen ons best overdag uit de zon te blijven, of t-shirts met lange mouwen te dragen, totdat de zon weer wat minder fel schijnt. Vroeg in de ochtend en de nacht zijn de fijnste momenten om buiten te zijn. De nog steeds erg volle maan komt op vanaf ca. 2300 uur in de avond en geeft enorm veel licht. Als er geen wolken zijn, heb je snachts geen enkel onder licht nodig om alles goed te kunnen zien!

Onze ETA zegt nog 3 dagen en 20 uur. Dat is de 14de in de ochtend. Dit is al de 5de dag dat de routering ons op de 14de aan laat komen, dus erg grote kans dat dit ook gaat lukken. We zijn in de praktijk deze etappe ook telkens iets sneller dan de routering, in tegenstelling tot de vorige etappe.

Op dit moment ziet alles er dus goed uit! Frans & Ysbrand

Kijk hoe team Sec Hayai leeft aan boord op ZEILEN.nl

Waar is Sec Hayai?

 

Please follow and like us: