Leg6 oceaanstroom, Globe40

Je zou denken dat stroom niet van betekenis is op de oceaan, maar niets is minder waar! Er zijn grote stroom cirkels waar je, vooral met licht weer, gebruik van wilt (moet(!)  maken. Deze stroomcirkels draaien rond met stroomsnelheden tot 3 knopen!. En als er weinig wind is, is dat een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Zie onderstaand ovezicht van de huidige situatie in de zuid-atlantic, waar wij ons nu bevinden:

 

Je ziet dat er best veel stroomgebieden zijn, vooral in de regio waar wij doorheen moeten, bestaat een grote en sterke stroomcirkel. Voor uitleg: de verschillende bootjes geven ons en onze concurenten weer (rood is Amhas, groen is GS2, lichtblauw is Whiskey Jack en roze is Milai). Wij zijn oranje (en donderblauw). Je ziet de routering lopen met 2 modellen (GFS en ECMWF), roze en paarse kleuren. Rechtsonder in dezelfde gekleurde vakjes zie je de tijd die de computer heeft berekend voordat we in Recife zijn.

Hier ingezoomd op onze huidige situatie:

Je ziet duidelijk de grote stroomcirkel links onder liggen. Het lichtblauwe bootje (WJ), gaat er nu aan de rechterkant doorheen en heeft dan stroom mee omhoog. De cirkel hier draait linksom. De andere 2 schepen steken net een grote zuid-stroom-baan over, dezelfde als wij een stukje hoger hebben overgestoken.

Een van de redenen dat wij nu 100 mijl voor liggen heeft hiermee te maken. Wij hadden besloten, om de grote stroomcirkel heen te varen, omdat er zo lichte wind was dat het lang zou duren en dus het stuk waarin we naar het zuiden zouden worden gezet ons ook heel sterk zou beinvloeden. Amhas koos ervoor om er wel doorheen te gaan en kwam zonder wind midden in de sterke zuidstroom te zitten. Wij hadden toen net het stukje erboven bereikt en kregen stroom mee. Samen met het kleine beetje wind leverde dat genoeg wind druk op, om te kunnen zeilen met 4-5 knopen. Terwijl Amhas zonder enige winddruk stil lag. En dat voor bijna 24 uur. En voila, daar was onze 100 mijl.

Hier blijkt maar uit dat je ook op de oceaan de invloed van stroom niet moet onderschatten. Het heeft ons nu in elk geval heel veel opgeleverd, al weten we natuurlijk nog niet wat dit op de lange termijn gaat betekenen. Maar voor nu is een slag gewonnen. De rest van het gevecht gaat nog ruim 2000 mijl door.

We houden je op de hoogte!

Hartelijke zeilersgroeten,

Frans en Ysbrand

Please follow and like us: