Leg8 op zoek naar wind, Globe40

Op zoek naar wind de komende dagen!

Het eerste stuk naar het noorden varen langs diverse Caribische eilanden verliep makkelijker en sneller dan gedacht. Sinds gisteren ochtend is de wind eruit gegaan en al was dat verwacht, het is met de warmte lastig om de snelheid er toch een beetje in te houden.

Hieronder staat de routering zoals die door onze software wordt voorgesteld:

 

De blauwe lijn is van eergisteren, de rode lijn van vanmiddag. Het lijkt niet veel maar als je in zoemt, zie je dat er een groot verschil in zit:

 

De blauwe laat ons eerst naar het NW gaan, terwijl de rode ons veel direct via het NNO naar Lorient laat varen.

Dit alles heeft te maken met het licht- en donkerblauwe gebied waar we nu in zitten. Dit is een groot licht weer gebied (een rug van hoge druk, een uitloper van het Azoren hoog) en de modellen kunnen lastig voorspellen hoe ver dit gebied doorloopt.

Dit hadden we wel een beetje verwacht, daarom hadden we gekozen om Noord te varen ipv NW. En dat levert dan vandaag al op.

Het verschil in aankomst tijd is  2 hele dagen, te weten 15de aan komen of 17de aankomen. Nu zitten er nog veel onzekerheden in, dus pin me niet vast op deze datum! Pas in de laatste week wordt de onzekerheid kleiner en dus ook de definitieve aankomst datum.

Samen met Amhas liggen we vlak bij elkaar (Amhas is het kleine dondergroene bootje) en zoeken we naar wind. Gryphon Solo is het gifgroene grotere bootje er vlak onder (maar dit is alsweer bijna 35 mijl meer naar het zuiden). En Whiskey Jack ligt daar weer onder, maar is niet zichtbaar op deze kaart.

In het algemeen kun je stellen dat we met een grote boog naar rechts via de noordkant van de Azoren naar Lorient worden gerouteerd.

Je ziet aan de grote rode vlakken dat daar veel wind staat, tot wel 40 knopen aan toe. We zullen net daaronder gaan varen, zodat we wel hoge snelheden halen, maar niet de boot kapot varen. Voorlopig eerst de komende 3 dagen maar eens wind zoeken om naar het Noordoosten te komen.

Verder is alles goed aan boord. Alle systemen werken prima en er zijn geen problemen. We kunnen ons focussen op trim en dus bootsnelheid en daar zullen we komende tijd heel druk mee zijn!

We zijn allebei blij goed gefocussed, want we willen de winst nu wel binnen halen. De afgelopen dagen kwamen we langzaam in ons ritme en heel langzaam gaat voor s’nachts de temperatuur wat naar beneden. De eerste 5 graden zijn eraf. Overdag is daar nog niet veel van te merken, maar zodra de wind definitief uit het noordwesten komt, zullen we de warmte gaan missen!

We houden jullie op de hoogte!

Frans & Ysbrand

Please follow and like us: