50mijl race

Een kleine honderd boten verschenen aan de start van de eerste Stichting Shorthanded.nl wedstrijd van 2013 de 50mijl.

Dit jaar op het markermeer met een keuze uit 8 banen. Het startschot klonk voor onze klasse om 8.30, de klasse tot 30 foot.

Met onze 21foot zijn we dan ook samen met 3 FF650 de kleinste in de klasse. De gekozen baan is natuurlijk een upwind downwind baan, hoewel de Mini Transat 650 daar niet op is gebouwd. Maken we veel goed met boothandeling, we zitten dan ook, na een koude vrieswinter bij de Ijspegeltrophy in Scheveningen, niet stijf en vergeetachtig in de boot.

We genieten volop van de zon en ondanks de koude wind gutst het zweet tussen huid en zeilpak.

Nog niet iedereen heeft tijd gehad om de nieuwe regels 2013 zich eigen te maken. Zo scheeuwen wij bij de eerste beneden boei een buurman om ruimte. Klein en kwetsbaar laten we ons niet weg duwen.ran50mijl13

Na 2 kruisrakken en 2 downwind rakken trekt de wind aan voordat we ons laatste echte up wind rak in gaan. Dat is zeer jammer want daar wordt onze aan de windse hoek zeker niet beter van. De golven blijken nog vierkanter dan op het Ijsselmeer… de Franschman van Bart Boosman haalt ons in. Wij zetten n rif in de grote Inter(voorzeil). Een FF650 haalt ons in… De breedte laat ons niet door deze golven…

Draaiend om de laatste boventon vinden we dat dit een Code5 rak moet zijn. Snel de boegspriet uit geklapt, Code5 aangeslagen…tackline aan, spival hijsen… sheet aan, en daar gaan we. We kijken nog even om naar de 6 Code5 lose boten om ons heen. We weten dit is dan eindelijk ons moment. Of… Ysbrand zegt dat ik hoger moet sturen want zo planeren we de finish voorbij. Ik zeg dat dat zo niet gaat lukken, want dan houd ik d’r niet. Hij staat erop. OK, Ik zal je laten zien, denk ik. Ik doe echt wel mijn best, maar binnen enkele minuten hangen we in een flinke broach. Ik met een glimlach op mijn gezicht. Hoewel ik mijn best doe om eruit te sturen, valt ze tot 3 keer toe toe terug op haar kant. Het het grootzeil bij deze wind heeft een te grote loefende werking. (Was het een lang rak geweest had ik daar n rif in gezet, omdat ze het grootzeil als voortstuwing niet meer echt nodig heeft.) 3meter boven het water hangen, zijn wij wel gewend, met een Mini kun je niet om broachen heen. (als je niet bent gebroached, heb je niet maximaal gevaren) maar de FF650 maakt zich zorgen. ‘Maar ik zag jullie kiel helemaal” kwam hij later zorgelijk melden. Ik stuur haar eruit… dit is alle vierkanten golven meer dan waard geweest. ¬†Surfend haal ik 11,8 knopen. ‘Jouw beurt om dit te verbreken’. Want ook Ysbrand zit te poppelen om weer even zelf in zijn vingers te voelen hoe ze het water laat … Tegen dit roer gevoel kan geen boot op! Wat een geweldig zeil de Code5 van Herve! Ik zelf had een All Purpose… We genieten de haveningang komt dichterbij, en ‘gummend’ hebben we ook de hoogte gehaald. Maar de Franschman halen we net niet meer… hadden we nog 10 minuten voor nodig gehad. Maar het kan onze pret niet drukken. Wij hebben weer even gevoeld!

We worden 3e in de klasse tot 30foot, met 2 30footers voor ons!! En 1e in onze Mini Transat klasse(met maar 2 boten, haha)

ran50mijl1 ran50mijl3 ran50mijl4ran50mijl9

 

Please follow and like us: