Zeilerspaar Endt en Ten Brinke vanaf nu echt solo in Mini Transat

Endt tweede in de standaardklasse

La Rochelle, 25 september 2011 – Christa ten Brinke en Ysbrand Endt zijn, elk solo van elkaar, van start gegaan in de legendarische Mini Transat Solo zeilrace. De omstandigheden waren het Nederlandse paar goed gezind. In een matige wind, vergezeld door duizenden toeschouwers, vertrokken de 78 deelnemers voor de bijna 8000 kilometer lange race naar Salvador de Bahia.

In deze eerste etappe van La Rochelle Frankrijk naar het Portugese eiland Madeira lag Ysbrand Endt na twee uur zeilen op een bijzonder goede positie. In de standaard klasse (identieke boten) lag Endt op een tweede plaats.

Christa ten Brinke kwam midden in het standaardveld voorbij en het leek erop dat ze zichzelf na alle hectiek, in voorbereiding op de start, weer teruggevonden had. Met de code 5 spinnaker op lag ze op een goede positie en was geconcentreerd onderweg

Bij elke boei werden de deelnemers door de ontelbare toeschouwers toegejuicht. Alsof er een soort voetbalhelden voorbij kwamen zeilen. Deze zeilgekke avonturiers, die in hun piepkleine raceboten in weer en wind de oceaan oversteken, genieten in Frankrijk een heldenstatus.

Vlak voor de start heerste er een gespannen ongedwongen sfeer in de prachtige oude haven van La Rochelle bij het ‘Samen Solo’ team.

Christa ten Brinke keek uit naar de start en het vertrek. Hoe voelt dat zo vlak voor de start?

“Vanaf het moment dat het startschot klinkt ga ik solo. Dan laat ik Ysbrand los. Ik zie daar niet zo heel erg tegen op. Ik vind het fijn om in m’n eentje te zijn? Alleen zijn is een andere ervaring maar daar doe ik het voor. Ik ben best wel nerveus nu, maar ik wil dit graag. Hier doe ik het er allemaal voor.”

“Ik ben hier ooit aan begonnen en iedere keer ga ik een stap verder. Ik wil mijn grens opzoeken en dat wil ik in het zeilen doen. Ik wist niet in het begin of ik dit ooit zou kunnen, of ik het fysiek en mentaal gezien aankon.”

Gaan jullie elkaar niet in de gaten houden?

“We hebben met elkaar afgesproken dat we volledig op elkaar vertrouwen. Dat we het allebei zelf kunnen. We moeten niet denken dat we elkaar moet kunnen helpen.”

“Als je hoort dat een ander er doorheen zit, je kent elkaar goed je wilt elkaar oppeppen, maar dat moeten we niet doen. Dat hoeft niet de ander kan dat het komt goed. We zien elkaar bij de finish weer.”

Het zat Ten Brinke nogal tegen afgelopen week. Er was van alles mis met de elektronica van de boot. “Ik heb tot eergisteren heel veel gedoe gehad met mijn boot. Alles is nu in orde, maar ik ben door al doe dingen met de elektronica en spullen uit het zeilen gehaald. Niet prettig.”

“Maar dit zijn de ideale omstandigheden om er langzaam in te slingeren. Niet direct er vol tegen aan. Ik heb even m’n tijd nodig om bij mezelf terug te komen.”

“Ik ben geduldig, ik blijf aankomende nacht wakker en andere vallen in slaap dan sla ik mijn slag, na drie dagen ben ik in een soort ritme met slapen, zeilen, eten, slapen zeilen eten.”

Ysbrand Endt leek iets rustiger en meer gefocussed op de wedstrijd.

“Vlak voor de start ga ik solo. Ik heb er ook wel veel vertrouwen in. Natuurlijk hebben we veel gedoe gehad met Christa haar boot deze week, dat deden we samen. Maar dat is nu achter ons. Ik moet nu mijn race gaan varen, solo.”

“Ik heb vorig jaar de Azoren-race gedaan en dat geeft me veel vertrouwen. Ik weet dat ik dit kan. Ik weet dat ik het kan afmaken. Sterker nog mijn mast viel overboord en met een noodtuig heb ik in een relatief goede positie de haven gehaald. “

“Deze omstandigheden liggen me ook wel. Lekker pielen. Hard werken maar niet extreme dingen doen. Ik ben een hele constante factor, ik zit de hele tijd op 90% bij wijze van spreken. Anderen pieken en pushen harder, ik ga steeds door. Ik heb geleerd steeds bij de top te willen zitten maar dan de boel niet te forceren.”

De snelste deelnemers worden over een dag of negen in Madeira verwacht. De zeilers hebben een weerbericht mee, kunnen stroom maken onderweg met een brandstofcel en genoeg water op de compleet uitgeklede raceboten. Contact of hulp van de buitenwereld, naast contact met de organisatie, is verboden. Wel mogen de zeilers weerberichten oppikken die voor iedereen beschikbaar zijn via de reguliere apparatuur zoals een radio.

Volg de race op: http://www.charentemaritime-bahia.transat650.net/en

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Zeilerspaar Endt en Ten Brinke vanaf nu echt solo in Mini Transat

  1. Zie een vreemde lus in de track van Christa.. rond 44.5N/8.5E. Ongeveer 7nm ‘verloren’..

    Lijkt op uitwijken voor zeevaart, maar….

    Vragen, vragen, vragen…

Comments are closed.