Leg2 Het Helena Hoog, Globe40

Update 31-7 sec Hayai, de afslag naar links wordt langzaam genomen

We zijn op de Sec Hayai qua meteo in de volgende fase aangekomen. De wind is naar links gedraaid (gekrompen, dat betekent van Z naar O) en wij kunnen nu genieten van een veel ruimere koers.
Waar we de afgelopen dagen op een TWA (True Wind Angle) van ca. 60-65 graden moesten varen, kunnen we sinds vannacht meer rond de TWA =100 graden varen. Dat betekent dat de wind iets meer van achter dan van opzij blaast. De windkracht is grotendeels hetzelfde gebleven, zo rond de 10-16 knopen (3-4 BFT).
Bij ons betekent dat dan dat we ook een ander voorzeil moeten zetten (lees: een groter voorzeil). En aangezien we de hele tijd een Jib 1 (J1) hadden staan, zijn we eerst geswitcht naar een Code 0 (is feitelijk een hele grote jib, maar wordt wel van de boegspriet tot de top van de mast, met een eigen voorstag, gevaren) en daarna naar een zogenaamde A3. Dit is een zeil wat nog eens 2x zo groot is en helemaal van de boegspriet tot bijna aan de achterkant van de boot gevoerd wordt. Het is een zeil wat we kunnen varen vanaf ca. TWA 90 graden tot aan TWA 135 graden, afhankelijk van de windkracht. Met een TWA van ca. 90 zitten we dus precies in zijn “range”.
Naast het feit dat we een stuk harder varen (de hele tijd rond de 9,5-10,5 knopen), zijn ook de bewegingen aan boord een heel stuk prettiger. We schommelen nu veel meer in plaats dat we hard op de golven slaan. Er zijn minder onverwachte bewegingen, waardoor je je altijd vast moest houden en ze ligt iets vlakker. Ook komt er veel minder water over, waardoor je meer buiten kunt zijn en dus meer kunt genieten van de wind om je oren, zonder dat er elke paar seconden ook een klets water mee komt.

We verwachten dat deze situatie ongeveer 2 dagen aan houdt en dan zullen we moeten kijken hoe snel het Helena hoge druk gebied zich verplaatst (of niet) en of er onder het Helena hoog een lage druk gebied passeert (die altijd een wind heeft van NW tot W), waar wij op onze weg naar het oosten op mee kunnen liften.
Helaas gaan die lage drukgebieden veel harder dan wij kunnen zeilen, dus dat is altijd maar voor een paar dagen en dan moeten we ons alweer richten op het volgende laag met alle bijbehorende winddraaiingen. Hoe dat precies werkt zal ik een volgende keer schetsen.

Op dit moment is de sfeer nog steeds prima aan boord, niks kapot en zullen we de komende nacht waarschijnlijk wisselen naar een A2 (Een grote bolle spinnaker van fel oranje), want de wind zal nog wel meer gaan draaien zodat de TWA naar 140 of zo gaat. Een perfecte hoek voor dit zeil.

Tot zover,

Ysbrand en Frans a/b Sec Hayai
Koers 157 graden
Wind: 12-14 knopen uit 070 graden (ONO)
Snelheid: Ca. 10 knpn

Please follow and like us: