Leg2 Deur dicht wind uit, Globe40

En de deur ging net dicht voor onze neus!
Hieronder kan je zien dat we nog net in het groen zitten en niet in het oranje gebied. Het witte puntje is onze positie van 1330 UTC.
De 2 boten voor ons liggen wel in het oranje gebied en hebben 8 knopen meer wind. Dat levert gemiddeld 4-5 knopen meer bootsnelheid op en een betere hoek dan wij kunnen varen (lees, zij kunnen direct naar Kaap de goede Hoop, wij moeten afkruisen en dus af en toe gijpen. Dat kost veel snelheid.

De achterste 2 boten (Gyphon Solo en Whiskey Jack) liggen in t blauw groene gedeelte. Zij hebben nog minder wind en dat zie je de afgelopen dag ook in de positie rapporten. Wij verliezen op de voorste 2, maar we zijn telkens sneller dan de achterste 2. Bij ons staat de deur nog op een (klein) kiertje), maar bij hun is hij dicht. Zij hebben waarschijnlijk minder dan 8 knopen wind en gaan dus nog 2 knopen langzamer dan wij. Ook dat kan je goed zien in t positie rapport.

Nu gaat de situatie veranderen de komende 2 dagen en wel in het voordeel van de achterste boten, waar wij dan gelukkig ook mee van profiteren.

Bovenstaand is de situatie over ca. 36-40 uur.
Het blauwe puntje is waar we nu zitten. Het rode pijltje is waar de verwachting is dat we over 36 uur zullen zijn.
De 2 bootjes voor ons zitten dan ca. 250 mijl voor ons, dus ongeveer dezelfde afstand in de dezelfde ZO richting. Je ziet dat daar veel minder wind is (want alleen maar een beetje groen/geel en veel blauw, dus weinig tot geen wind. Ik verwacht in de 2-3 dagen erna 100 a 150 mijl in te lopen.

Daarna volgt er een lage druk gebied waar de hele vloot op mee kan liften naar de Kaap de Goede Hoop, waar we hopelijk dan de achterstand verkleint zullen hebben tot ca. 100 mijl. Zie onderstaand plaatje (witte puntje is waar we nu zijn, rode puntje is waar de verwachting is dat we vrijdag rond 12:00 utc zijn:

Je ziet ook weer dat voor ons uit er veel minder wind staat, dus de hele week, beginnend vanaf woensdag zullen we de mogelijkheid hebben om de voorste 2 boten in te halen. Jullie kunnen dat goed bijhouden in de positie rapporten en als je de wind erbij aan zet, zou je ongeveer dezelfde plaatjes moeten kunnen zien.

Ik hou jullie op de hoogte en tot de volgende keer! Ysbrand

Please follow and like us: