Leg6 Ushuaia – Recife, Globe40

We zijn 5 dagen onderweg en er is veel gebeurd!

Je denkt misschien dat de zee leeg is, maar verre van! Kijk maar eens naar onderstaand plaatje. Meer dan 150 vissersschepen die door elkaar heen krioelen! De zee wordt hier letterlijk leeg gevist.

Vrijwel allemaal Chinese schepen (kunnen we zien aan hun MMSI nummer).

Een van onze concurenten Milai is vanmorgen rond 0900 uur op een UFO gevaren. UFO staat in het offshore varen voor Unidentified Flying Object.

En de schade is ernstig! Zijn hele kielconstructie is ontwricht, spanten zijn gescheurd of losgekomen van de romp en de mast ondersteuning is gekraakt. Helaas voor hen einde race..:-(..

Ze moeten nu wel eerst naar land zien te komen met hun beschadigde boot! En dat is geen makkelijke opgave. Je kunt niet even naar een plek varen, er moeten ook faciliteiten zijn. En die zijn in dit deel van Zuid-Amerika niet zo veel aanwezig. Ze gaan nu op weg naar een plaats die Mar del Plato heet. Daar zit een commerciele haven met een werfje. En een vliegveld in de buurt. Allemaal noodzakelijke dingen om bij de hand te hebben. Ze moeten alleen wel nog even 600 mijl daarheen zien te komen. Gelukkig gaat de wind er grotendeel uit de komende 24 uur en gaan ze rustiger water in.

Hieronder het overzicht waar het is gebeurd en waar ze naar toe moeten:

Het paarse bootje is Milai. Linksonder de groen vlek zie je een rots getekend in het water, daar is het gebeurt.

In het midden boven zie je in het zwart staan: Mar del Plata. Zoals gezegd, daar gaan ze heen. Bij alle andere plekken zijn geen faciliteiten en bestaat de kans dat je de boot moet laten afzinken of vernietigen. Zo zie je maar dat het racen ook een portie geluk in zich heeft, want je kunt hier niets aan doen. Ook niet om het te voorkomen. En ineens draait je wereld niet meer om racen, maar om overleven. Hoe kom je veilig in een haven en welke dan en wat dan verder? Een helse klus. Daarnaast moet je ook mentaal de knop omzetten. Vooral Milai, want ze waren een potentiele winnaar…

Terug naar onze status:

Sec Hayai moet de komende dagen het laag volgen wat ons wind geeft om naar het noorden te komen. Hieronder het overzicht met onze routering:

Het oranje bootje links onder zijn wij, de paarse, groen en als je goed kijkt een rode repectivelijk Milai, Gryphon Solo en Amhas. Je ziet het rode vlak  met wind, vlak voor ons. Dat is het (restant van) een lage druk gebied wat we zo lang mogelijk proberen te volgen. Het is het enige gebied waar wind staat uit het zuiden namelijk. Je ziet dat de rest van het beeld blauw kleurt en dat betekend geen of weinig wind. Daarnaast komt die wind grotendeel uit het noorden en dat is juist waar we heen moeten.

De berekende routes staan er ook in, 3 stuks te weten groen, roze en paars. En alledrie de routeringen geven totaal verschillende routes.
Het is een gecompliceerde weer-situatie, waarbij de modellen het ook helemaal niet eens zijn. Dat maakt de komende week een lastige week. We gaan het lchte weer in, maar waar is de wind? Dat zal de grote vraag blijken te zijn.

Feit is dat het advies is om uit de kust te blijven. Daar is het weer helemaal licht en onbestendig. En verder is het vooral onduidelijk. We zullen veel naar de barometer stand kijken en proberen van wolk naar wolk te varen om wind te vinden.

De afstand naar Recife is nog 2600 mijl. Normaal zo’n 13 dagen. Nu minstens nog 16 en wellicht wel meer…Ik houd julile op de hoogte!

Groet Frans en Ysbrand

Please follow and like us: