Alweer een dikke dag onderweg

Christa en Ysbrand zijn inmiddels al weer flink op koers naar de Canarische eilanden. Ze zullen de eilandengroep waarschijnlijk deze nacht passeren.

In overleg met Christa en Ysbrand zal ik jullie gedurende de tweede etappe af en toe bij praten over hun plek in de wedstrijd en mijn verwachtingen over het verdere verloop. Ik ben Saskia, de oudste zus van Christa. Ik ben geen zeiler, dus verwacht geen strakke analyses. Omdat onder de bezoekers van deze site veel niet-zeilers zijn, leek het ons leuk om de race iets meer kleur te geven door persoonlijk commentaar. De bedoeling was om dit vanaf de volgboten te doen, helaas bleek dit in de praktijk niet haalbaar.

De avond voor de start heb ik Christa nog aan de telefoon gehad. Bij de Canarische eilanden ligt geen wedstrijdboei, ze mogen dus hun eigen koers bepalen. Zowel Christa als Ysbrand had bij vertrek het plan om langs de eilanden te varen. Als je kijkt naar hun huidige koers, lijkt dat nog steeds het geval. Slechts een paar deelnemers denkt daar anders over, zij liggen op koers om tussen de eilanden door te varen en hopen op die manier gebruik te maken van de trechtereffecten en windversnellingen.

Iemand die heel tactisch vaart is Jörg Riechers, bij de proto’s. Gedurende de eerste etappe was hij bij ons thuis een beetje het referentiepunt. Ook deze etappe is het interessant om hem te volgen en zijn keuzes met die van Christa en Ysbrand te vergelijken.

Het verloop van de race wordt beïnvloed door heel veel factoren. Een belangrijke is het gebrek aan een ononderbroken slaap. Dit beïnvloedt de keuzes die de zeilers maken flink. Christa’s beslissing in de vorige etappe om oostwaarts te gaan is hier bijvoorbeeld aan te wijten. Ysbrands botsing met de giek waarschijnlijk ook. Uit de eerste etappe is wel gebleken dat de race bij de finish pas gevaren is. Dat geldt voorlopig nu ook, zeker omdat de etappe zo lang is en de wind geen constante factor is.

Een laatste opmerking: de site van de Transat vertoonde vandaag opmerkelijke overzichten. Onder cartographie werd onjuiste informatie weergegeven. Het lijkt alsof de situatie onder positions en classements wel klopte. Ik zal dit in de gaten houden de komende 24 uur.

Voor iedereen veel volgplezier!!!

Please follow and like us:

3 thoughts on “Alweer een dikke dag onderweg

  1. Leuk Saskia. dat je iets schrijft. Ik staar ook elkae dag naar die wiebertjes op mijn computer. Evelien

Comments are closed.