Tweede etappe Mini Transat 650 vandaag gestart met vooruitzichten op onstabiel weer.

Funchal, Madeira –  Om 13:30 lokale tijd is de tweede etappe van Madeira naar het Braziliaanse Salvador gestart, een traject van 3.130 zeemijlen (5.797 km). De komende drie weken zullen 77 solozeilers hun eigen boontjes moeten zien te doppen in hun bootjes van zeseneenhalve meter om de evenaar en doldrums over te steken en de oceaan over te komen. De startlijn was extra lang gemaakt teneinde aanvaringen te voorkomen. De zwakke wind is ZZW, 6 knopen. De verwachting is dat de wind zal toenemen naarmate men verder van Madeira afraakt.  Maar van een stabiele weersituatie is echter geen sprake, het veld kan zelfs nog onweer tegenkomen.

Opvallende deelnemer is de Pool Radoslaw ‘Radek’ Kowalczyk, die door averij pas gisteravond de eerste etappe van de Transat 6,50 heeft kunnen beeindigen in Funchal. Vandaag zal worden gekeken of zijn kiel goed is gerepareerd in Portugal, en zo ja, dan zal de Pool op z’n laatst toch alweer vanavond uitvaren voor de tweede etappe.

De route loopt via de Canarische Eilanden. Dé hamvraag zal worden welke route de verstandigste zal blijken: de eilanden oost of west te passeren. Of ertussen door. Want er liggen hier namelijk geen verplichte ‘poorten’.  Bovendien valt tussen de eilanden dankzij trechtereffecten en versnelling van de wind in theorie ook nog winst te behalen.

Bij de lager gelegen Kaap Verden ligt wegens veiligheidsredenen om zicht op de vloot te houden wel een verplichte poort. Na de passage van de Kaap Verdische Eilanden begint het gebied van de doldrums, waar het uren lang compleet windstil kan zijn, maar ook opeens weer 40 knopen wind kan staan. Eenmaal de evenaar over wacht de deelnemers een betrouwbare zuid-oost passaat die hen naar Brazilië zal brengen.  ( Bron: Nauticlink) (Gepost door Riepko)

Please follow and like us: