Nederlands team wint de GLOBE40, één van de grootste 3 zeilraces ter wereld!

PERSBERICHT – 15 maart 22:00 CET – zeilteam Sec Hayai
 
 
Nederlands team wint de GLOBE40, één van de grootste 3 zeilraces ter wereld!
 
In de avond van 15 maart om negentien minuten voor negen is zeilteam Sec Hayai gefinisht in het Franse Lorient. Zij passeerden deze laatste leg 8 als tweede de finishlijn maar door hun winst in eerdere etappes weten zij zich nu verzekerd van een fantastische eerste plaats in het klassement. Hiermee zijn de schippers Frans Budel en Ysbrand Endt de eerste Nederlanders die de winst in deze unieke rond de wereld race op hun naam kunnen schrijven.
 
Beide schippers zijn voor media bereikbaar via hun contactpersoon : 0628684909 (Christa ten Brinke)
 
De Globe40 is een van de drie zwaarste zeilwedstrijden ter wereld (de Vendee Globe en The Ocean Race zijn de andere 2). De wedstrijd wordt omschreven als ‘a lifelong dream’ waar iedereen kan deelnemen. De Globe40 is de meest toegankelijke van deze drie omdat er doublehanded en met vergelijkbare schepen van ongeveer 12 meter wordt gevaren, de zogenoemde Class 40’s. De andere twee wedstrijden worden met grotere schepen (vanaf 18 meter) gevaren die ook een groter budget vragen.
 
Unieke prestatie
Vorig jaar op 1 juni vertrok de Sec Hayai vanuit Nederland naar Lorient (FR) om deel te nemen aan de Globe40. Schippers Frans Budel en Ysbrand Endt zijn de enige Nederlandse deelnemers en zeilden in zo’ n 10 maanden tijd ruim 33.000 zeemijlen (ruim 61000 (!) km) verdeeld over 8 etappes. Al sinds oktober van het afgelopen jaar zijn zij de leiders van het algemeen klassement en hebben zij bij de finish in Lorient de race winnend kunnen afsluiten. Deze unieke prestatie, waarbij een volledig Nederlands team een offshore round the world race wint, wordt slechts geëvenaard door Conny van Rietschoten vele jaren geleden. Conny van Rietschoten is de enige Nederlandse schipper die de Whitbread Round the World Race (nu The Ocean Race) heeft gewonnen.
 
 
De route/etappes
De deelnemende boten hebben zich vorig jaar juni verzameld in Lorient (Frankrijk) en hebben een proloog naar Tanger (Marokko) gevaren, waar de race op 26 juni officieel van start is gegaan. De route ging van Marokko naar Kaapverdië (1894 mijl), vervolgens naar Mauritius (7725 mijl), Auckland – Nieuw Zeeland (6923 mijl), Papeete – Tahiti (2710 mijl), Ushuaia – Argentinië (5062 mijl), Recife – Brazilië (3595 mijl), Grenada (2100 mijl) en sinds 24-2 is de vloot op weg naar Europa, waar ze vandaag zijn aangekomen (3400 mijl).
 
Thuiskomen als winnaars!
Er was nog één racejacht in de wedstrijd die Sec Hayai de winst had kunnen ontnemen. Dit betreft de Amhas, een Amerikaanse boot met Craig Horsfield en Oliver Bond als schippers. Mocht Amhas de leg naar Lorient winnen, is Sec Hayai nog steeds de winnaar. Finishte er echter een boot tussen Amhas en Sec Hayai in, dan zou Amhas winnen. Alleen… de schepen die dit zouden kunnen bereiken, voeren halverwege deze laatste etappe al heel wat mijlen (meer dan 300 mijl, ca 500 km) achter de 2 koplopers. Het is ze dus niet gelukt en Sec Hayai is als tweede in deze laatste etappe gefinisht. Dit was genoeg voor hun eindoverwinning! Op 25 maart zullen ze vol trots binnengehaald worden in de thuishaven van Jachtclub Scheveningen.
 
Een impressie van de race en de winst van leg 3 (Auckland) is te zien via
Meer informatie is te vinden op:
Facebook: sechayai44
Instagram: sec_hayai
En de blogs vanuit Ysbrand: professionals challenged by oceans op www.pro3oc.nl
 —–
Noot voor de redactie:
Vanuit het buitenland is er al veel media aandacht voor de race (Oa Frankrijk, Engeland, Italië, Canada, Nieuw Zeeland, Amerika, Japan, etc,). Bij de Nederlandse media was er aandacht bij: Henk-Jan Smits van NPO radio5, artikelen in de Gelderlander, het blad Zeilen, Zeilwereld en het forum Zeilhelden. 

 

 

De schippers Frans en Ysbrand kunnen vanaf hun schip via een satellietverbinding een interview te geven over hun race. Ook is de media welkom bij/na de aankomst in Scheveningen op 25 maart. 
Het team is bereikbaar via
Frans Budel 06-46705901
Ysbrand Endt  06-54941815
Simone Straatman          06-41866989 (vrouw Frans Budel)
Christa ten Brinke           06-28684909 (vrouw Ysbrand Endt)
 

Photo © Jean-Marie LIOT #Globe40

Please follow and like us: