Leg2 Cap de Bonne Esperance, Globe40

De komende dagen staan voor ons in het teken om de Kaap de Goede Hoop te ronden (vanmorgen om 11:28 is dat gelukt, en zitten we officieel in de Indische oceaan) en om helemaal om de zuidpunt van Afrika heen te zeilen moet je “dealen” met de zogenaamde Agulhas stroom.
Tegelijk is het ‘ronden” van de kaap eigenlijk niet het ronden van 1 punt, maar het eromheen varen is bijna 750 mijl. Daar zijn we dus de komende 3 dagen mee bezig.
Hieronder het overzicht van wat de Agulhas stroom is en hoe het eruit ziet. Het witte puntje is onze positie van vandaag 13:30 UTC.

In onze routerings programma hebben we ook de route weer bepaald. Die kan je hieronder zien:

Hier kan je door dezelfde stromingen zien, hoe onze routering eruit gaat zien om er met het maximale rendement uit te komen. Hiermee bedoel ik, zoveel mogelijk stroom mee te pakken en waar er tegenstroom is, deze zo haaks mogelijk over te steken. Aan de groene en blauwe pijlen kan je de stroomrichting zien en de stroom gaat echt letterlijk alle kanten op.
1 meevaller, hij staat wel de hele tijd in dezelfde richting, dus niet zoals in Nederland dat er een soort van getij is.
De Sec Hayai is weer de oranje boot en ik heb 3 routeringen neergezet, te weten de paarse, groen en blauwe. Als je een beetje inzoomt, zie je dat deze 3 lijnen vlakbij elkaar blijven en zoveel mogelijk gebruik maken van de stroomrichting.
Gelukkig is er dus een groot stuk stroming met ons mee. Voor vandaag geldt dat we eerst ca 90 mijl rechtdoor varen om een grote geul met tegenstroom over te steken.
Na de gijp gaan we zoveel mogelijk in de grote stroomgeul met een stroom richting van ca 90 graden (in slangvorm) om deze zoveel mogelijk mee te pakken.
De totale tijd die we hiermee bezig zijn, zal zo’n beetje 3 volle dagen zijn (ongeveer 700 mijl en dan zijn we ruim voorbij de meeste stroomgeulen).
We noemen dit de dans met de Agulhas stroom.
Feitelijk is dit de een na laatste fase van deze leg. Na deze fase zijn er nog ongeveer 1200 mijlen over en dan zullen we met de beste winden langs madagascar op een zo’n recht mogelijke lijn naar Mauritius varen. Als je goed kijkt in de rechter onderhoek zie je dat de routering verwacht dat het nog zo’n 10 dagen is. Wij verwachten minstens daar nog 2 tot 3 bij. Maar we zitten binnen de laatste 2 weken en we maken vandaag goede voortgang.

Nog een puntje ten aanzien van onze concurenten:
#1 Amhas, zij waren net iets eerder in dit weersysteem en hebben er daardoor ook langer positief van kunnen profiteren (lees langer een NW-wind waardoor ze een direct koers naar om de kaap konden varen). Helaas is hun voorsprong daardoor weer vergroot. Wij verwachten dat dit de komende tijd ongeveer hetzelfde blijft. Er komen nog wat licht weer patches aan en die zullen we ook nodig hebben om weer in te lopen.

#3 Milai, zij hebben een probleem aan hun kiel en moeten een tussenstop maken in Kaapstad. Ze zijn daar gisteravond aangekomen en staan inmiddels op de kant. Er zit speling tussen hun kiel en romp en er moet gekeken worden hoe serieus dat is en wat de oplossing daarvoor is.

#4 Whiskey Jak
#5 Gyphon Solo
Deze 2 concurrenten hebben het lage druk gebied wat wij veel langer konden gebruiken grotendeel gemist. Daardoor hebben ze niet alleen veel minder wind, maar ook uit de verkeerde richting (wij hadden een NW en zij een Westen wind). Hierdoor moesten ze af gaan kruisen wat betekend dat ze er veel langer over gingen doen.

#6 IBN Battouta. Zij hebben helaas opgegeven in Mindelo. Er staat een statement op de Globe40 site, maar ik meen dat het te maken had met stuurautomaat (hardware) problemen en daar door te weinig vertrouwen om deze leg af te maken. Heel erg jammer!

Ik hoop dat jullie dit weer interessant vonden en over een paar dagen, nadat we uit de Agulhas stroming zijn, komt er weer een update over de laatste fase naar Mauritius.

Frans & Ysbrand – Sec Hayai

Please follow and like us: