8.20TU 24-8-2010 PenArClos 45°53N 7°25W

Het was 21.30 TU. ‘PenARClos pour Esperanza’.’Zie je dat vliegtuig?’

Op dat moment gaat de telefoon, de iridium. Denis, race directeur. Ik kan het gesprek niet volgen. Ik weet dat het over de getrokken eprib van Jerome gaat. Tot dat ene nummer; septcentcinquantehuit, 758. Mijn hart begint hard te kloppen, ik leun tegen mijn cabinedeur aan. ‘C’est bateau de qui?’ vraagt Xavier in het algemeen. ‘Mijn boot, mijn boot, Ysbrand’ Andre hangt op. 758-Ysbrand is ontmast.

Niemand zegt iets. In de keuken rinkelen de kopjes, Marquerite en Marine doen de afwas. De stilte wordt ondraaglijk. Ik ga mijn cabin in, sluit de deur. Maar de onrust giert door mijn lijf. Ik grijp mijn Ipod en ga naar buiten; frisse lucht. Ik kijk in de ogen van Jack, hij wendt zijn blik af. Ik frommel mezelf door het luik. Ik vind een plek op het voordek. Weg bij de anderen, weg van de stilte.

Het 1e nummer wat ik vind is ‘Zij gelooft in mij’.Volume op vol, tranen aan. Het is waar, ik heb alle vertrouwen in Ys. In noodsituaties neemt zijn brein onwaarschijnlijk heldere vormen aan. Paniek en angst kneed hij tot een nieuw tuig. Hoe helder moet hij zijn geweest toen hij in het donker het vliegtuig, wat voor Jerome kwam, zag. Met zijn noodantenne verzekerde Ys de piloten ervan dat hij geen assistentie behoefte, alles prima met hem ging en vast beraden is om met zijn eigen gemaakte noodtuig op eigen kracht de haven van Les Sables binnen te varen.

In het donker voel ik een hand, Marquerite. Het duurt even voor ik de Ipod en Hazes de mond kan snoeren. ‘Weet je nog’ zegt ze en duwt haar eleboog tegen de mijne aan. “Nous devons se serait les goutes”. Vrij vertaald, Ik ben ervoor je. Samen roken we een sigaretje(mijn 1e sinds 4 jaar). Onze mannen…

PS. de epirb van Jerome 468, was loos alarm.

PS. Esperanza is 1 van de andere begeleidingsschepen.

PS. PenArClos vaart met volle kracht naar de positie van de 758, niet op mijn verzoek,(nogmaals Ys is prima instaat de haven te bereiken, en zoniet vraagt hij hulp via zijn tracker danwel eprib) maar omdat Denis deze opdracht geeft. Wij zullen enkel standby zijn. Gister lag hij 100mijl op ons voor. Inmiddels zal het voor ons een 8uur varen (lees motoren) zijn voor het 1e contact. Helaas zal de windstilte tot 21.00 vandaag, niet aan zijn snelheid bijdragen.

PS. Ondertussen druppelen de boten over de finishlijn. Robert ligt op een super mooie 4e plek bij de Serie’s. Hugo neemt de plaats van Ys waar, 6e. Chapeau voor de winnaars! Bertrant en Xavier!

Please follow and like us:

3 thoughts on “8.20TU 24-8-2010 PenArClos 45°53N 7°25W

  1. Wat een vreselijk naar bericht! Vreemd was al de matige snelheid (te lezen op de tracker), maar ik had de stille op dat het met licht weer aan het missen van de grote spi lag.
    Helaas niet.

    Aan de andere kant is mijn respect voor zijn zeemanschap nu al gegroeid. Een ware zeeman finisht straks in Les Sables!

    Groeten,
    André

  2. Wat vreselijk jammer dat Ysbrand nu zijn mooie prestatie niet kan afronden. Ben benieuwd naar de bijzonderheden van het noodtuig en zo ! Nou ja…. laat hij eerst maar binnenkomen. Op eigen kracht vind ik dan al knap !!

Comments are closed.