8.00uurTU 21-8-2010, PenArClos 43°03N 18°14W.

Wij zijn inmiddels in de kern van het Laag gekomen; geen wind! We rollen van de ene naar de andere kant met deze logge 57footer. De spi houdt het maar net bij. De vraag is wanneer bereikt het de Mini’s, of zijn er gelukkigen onder hen die er vrij van weten te blijven? Voorop Bertrant 754, welke nog altijd met hoge snelheid de golf van Biskaje op dendert. Gevolgd door Jorg, wiens 1e plek hierdoor in gevaar wordt gebracht.

Bijzonder genoeg vinden we in de daarop volgende kopgroep Xavier 472- 1e Serie Mini. Met zijn, minimaal, 300KG zwaardere boot, minder zeiloppervlak, geen waterballast, geen zwenkkiel etc gaat het bijna op Lobato achtige praktijken lijken. Een Serie die dagen achtereen de vloot wist te leiden bij de laatste Transat. Iets verderop vinden we ook Jean Marc 464. Derde Serie is Amaury 697. Hij kampte de heen weg met problemen en las een boek. Dan als 4e Robbert 602! Met een bijna constante hoge snelheid ligt hij lekker in de race en is een podiumplek op dit moment zijn winst. Waarmee hij maar weer eens bewijst dat hij niet onder doet voor de jonge helden.

Bootspeed is wat de klok het hardst doet slaan. Jean Marie 774 heeft een 5e plek. Op de voet gevolgd door Ysbrand 758-6e. Terug geklommen naar een plekje middenin de vloot. Zijn bootsnelheid lijkt iets lager te liggen dan zijn voorlopers. Plaatselijk minder wind, zijn grootste spi verloren aan de zee, of is het het boek wat hem uit de wereld van het hier en nu haalt. Ik had het niet mee moeten geven. Maar uit de 1e etappe is gebleken voor de finishlijn is er nog geen race gelopen. Het rustigere weer geeft de deelnemers en begeleidingsboten de kans de broodnodige reparaties te doen. Bij ons was het onze spiboom, die uit de mast naar beneden viel. Anderen waaronder Marc571 en Fabien708 kunnen hun zeeziekte hopelijk overwinnen. En Hugo527, Marquerite maakt zich zorgen. Hij ging ,door een niet aangekomen pakje, met 2 in zeer slechte staat verkerende stuurautomaten op weg. NOUS DEVONS SE SERAI LES GOUDES!

Vele boten hebben, door de hoge snelheden, inmiddels diverse averij opgelopen. In de Golf van Biskaje wacht nog een groot gevecht in harde wind!

NOUS DEVONS SE SERAIT LES GOUDES!

(Geplaatst door Riepko na e-mail Christa)

Please follow and like us:

2 thoughts on “8.00uurTU 21-8-2010, PenArClos 43°03N 18°14W.

Comments are closed.