Samen Solo

Christa, de kunstenares

Christa’s vader was één van de eersten in Nederland met een surfplank. Dat leek zijn dochter wel wat. Sinds die tijd is Christa ten Brinke alleen nog aan de wal als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld in de periode dat ze de Kunstacademie volgde. En tegenwoordig eigenlijk alleen nog als de theaterwereld haar technische talenten nodig heeft. Volgens Christa is zeilen ‘het leven zonder alle franje’. Zeilen, boot, water en – met een beetje mazzel – de wind. Meer is er niet. En meer is er vooral niet nodig. Dat leidt alleen maar af. Het is een levensinstelling die is terug te vinden in haar werk als kunstenaar: geen gedoe, geen franje. Ze zag haar deelname aan de Transat 650 als een verlengde van haar werk als kunstenaar. De Transat650, heeft als uitgangspunt zelfredzaamheid, deze grondgedachte heeft Christa als mens, kunstenaar en als zeiler veranderd. De focus die ze nodig heeft als wedstrijdzeiler laat haar niet meer los. Er bestaat dan ook een grote honger naar meer.

Ysbrand, de ondernemer

Ysbrand leefde voor twee dromen; een eigen bedrijf en deelname in de grootste solo oceaanrace – de Vendee Globe. De eerste is inmiddels werkelijkheid. Na zijn succesvolle seizoenen in de Transat650 is het nu tijd voor de tweede. Ysbrand leerde zichzelf zeilen in de Hoekschewaard waar hij opgroeide. Dag-in, dag-uit zeilde hij in z’n eentje op het water tot hij alle facetten onder de knie had. Eenzaam voelde hij zich nooit. In zijn element altijd. Dat hij zeilinstructeur/trainer en coach werd, verbaasde dan ook niemand. Kansen zijn zeldzaam, maar als ze langskomen, moet je bereid zijn ze te pakken – is Ysbrands stellige overtuiging. Ysbrand is de ‘rode draad’ van het geheel. De ‘regelaar’. Maar ook de aanpakker. De man die de droom van de solozeilers handen en voeten geeft.

 

‘Het woord ‘gedreven’ is te zwak; ze leven met een aan fanatisme grenzende gepassioneerdheid voor hun sport’ 

Laurens van Zijp – Zilt magazine

 

‘Ze zijn elkaars geliefden, delen dezelfde passie en sinds drie jaar dezelfde droom, deelnemen aan de Transat6.50.’ 

Diana Boogaards – Sailreport.nl

 

‘De Deelnemers aan de Mini-Transat presteren het ongelofelijke. Hoe ongelooflijk, besef je nog beter na een dagje ‘solo’ varen op de 6.50 van Ysbrand en Christa.’ 

Jan Briek – Waterkampioen

 

Evelien, Over het team

Ysbrand  ‘de ondernemer’ . De titel klopt bij zijn doeltreffende en gefocusseerde manier van werken. Hij weet wat zijn doel is en hij gaat voor de overwinning. Daarbij weet hij dat hij veel confrontaties en hobbels zal moeten nemen onderweg. Hij weet dat hij angst en tegenkracht gaat tegenkomen Maar hij zal strijden om de tegenslagen te overwinnen. Hij weet dat hij onderweg veel van zichzelf zal leren en in extreme omstandigheden een doos zal openen die tot nu toe gesloten bleef.

Christa is de ‘kunstenares’. Bij het creëren van kunst leef je in het moment. Als kunstenaar weet je dat er iets onverwachts op de loer ligt. Pas als alle lijnen bij elkaar komen en het juiste moment is aangebroken, komt dat onverwachte bovendrijven. Dan kun je het pakken en het gebruiken. Christa weet dat ze er iets in zal tegenkomen wat haar meer zal geven en verder zal brengen dan het leven op de wal in het huis in Hilversum. Door de extreme uitdaging hoopt ze haar kracht aan te boren en eens echt te ervaren waarom ze op aarde ( in dit geval op zee ) is en ze zal haar band met het leven te bekrachtigen, helderder maken en meer accepteren.

Het is nog niet zo gemakkelijk te voorspellen wie van de twee zal winnen

Hoewel Christa minder strategisch en structureel te werk gaat is ze creatiever en opener en heeft ze dus meer oog voor onverwachte wegen en mogelijkheden. Hoewel Ysbrand meer kennis en meer inzicht, ervaring en fysieke kracht heeft, is Christa gewend haar creativiteit en intuïtie te gebruiken. Dat kan nog wel eens veel voordelen hebben op een onvoorspelbare en oncontroleerbare zee.

Wat is het verschil tussen kunst en sport? Bij sport gaat het om krachtmeting en bij kunst om openen.

Ze gaan beiden een ultieme ontmoeting aan met de natuur. Een ontmoeting die er alleen maar op het randje van het bijna onmenselijke kan zijn. Willen ze de natuur overwinnen of willen ze er iets in ontdekken? Ze willen één zijn en gelijk zijn met de natuur en daarin ervaren wat mens zijn is.

Wat is het verschil tussen een man en een vrouw?

Pi. Het getal wat niet meer deelbaar is en wat de oneindigheid aangeeft. De focus. Daar waar niets anders meer is dan het oneindige. Daar waar geen zijwegen meer zijn. Dat is het doel. De zuiverheid is waar alles geëlimineerd is tot dat ene. Opperste concentratie.

Kali de vrouwelijke kracht die wordt vereerd, bewonderd en gevreesd. Het is een kracht om te creëren, die gekoppeld is aan een groot weten, waar geen logica geldt, de kracht van het onmetelijke. Alles openen, overal zijn, je mee laten voeren, zonder denken het juiste doen.

 

Evelien, Utrecht, 11 april 2008